Groeikracht

Ik ben aan ze gehecht

Het is al bijna een jaar geleden dat een aantal ouders mij de zorg van hun kinderen toevertrouwden. Ik heb de kinderen zien groeien en ontwikkelen tijdens de dagen dat ze mijn opvang bezochten. De groeikracht is zo voelbaar en zichtbaar geweest. Ik heb gezien hoe de kinderen onvermoeibaar bezig waren om zich op te richten en hun grenzen te verleggen op allerlei gebieden tegelijkertijd. Ieder nieuw vermogen geeft hen zoveel plezier en laat zien dat er nog meer mogelijk is. Hierin zie ik ook hoe fijn het is voor een kind om in een vertrouwde groep kinderen op te groeien en hoe het hun op een natuurlijke manier prikkelt, uitnodigt en uitdaagt.

Ik heb mogen zien dat de kinderen zich in het afgelopen jaar verbonden hebben aan de ruimte, elkaar, het hondje Dide, mij en mijn gezin. Ik ben blij met wat ik zie. Zoals Martine Delfos het zo mooi zegt in haar boekje ‘ ik ben aan ze gehecht’; “Je moet goed vastzitten om goed los te komen”. Ik heb gezien hoe de kinderen zich ontspanden, zich veilig en welkom voelden en zich vanuit die veilige hechting  zijn gaan verbinden met de anderen. Ze hebben zich daarin kunnen overgeven aan hun eigen ontwikkeling, zich vrij kunnen bewegen en hun neus achterna kunnen gaan.

Van groeien en in een groep bewegen wordt je als kind ook moe en dan kan een passend verhaal dichtbij de vertrouwde ‘juffie’, waarin het kind zich herkent, tekenen en andere manieren van vormgeven rust geven en helpen om dingen een plek te geven. Deze momenten waren voor ons allemaal voedend en inspirerend.

Bij de grotere kinderen kwamen filosofische vragen langs, die ook tot uitdrukking kwamen in hun tekeningen. Al tekenend en schilderend ontstonden kunstwerkjes, waarin levensvragen verweven waren.

De kinderen hebben me het afgelopen jaar vaak geïnspireerd, aan het denken gezet, uitgedaagd, verwonderd en blij gemaakt. Ik kijk dan ook uit naar het nieuwe seizoen na de vakantieperiode.

De komst van de herfst laat zich voelen

Buiten waait de wind
en de regendruppels tikken tegen de ruiten.
Kabouter Basje klopte aan mijn deur.
Jullie willen hem vast ook leren kennen.

Kabouter Basje
viel in een plasje
Nou, dat was me even wat!
Bas was klieder, kliedernat
Nat zijn broekje
Nat zijn jasje
Oh, die domme domme Basje

Nu hangt alles aan de lijn
te drogen in de zonneschijn


Dit versje van kabouter Basje brengt een lach op alle kindergezichtjes. Bij het uitspreken van de zinnen horen gebaren en theatrale momenten, die de tijd even stil laten staan. Ik ga het de komende tijd voor en met de kinderen spelen, samen met versjes, liedjes en verhalen die passen bij de onstuimigheid van regen, wind, zon en slakjes. Vergeet de regenlaarsjes en waterafstotende speelpakken niet mee te nemen naar een dag bij mijn pedagogisch atelier. We hebben ze nu echt even nodig.

De waarde van cranio sacraal werk voor ouders en kinderen

Het uitgangspunt bij cranio sacraal werk is dat in het lichaam zelf de mogelijkheden aanwezig zijn om te herstellen, te regenereren en in balans te komen. Om deze kwaliteit aan te boren heeft het lichaam de gelegenheid nodig (tijd en een massage tafel) en iemand die geschoold is in het communiceren met het lichaam. Via ontwikkelde grepen en uitgebalanceerde vragen ga ik in gesprek met het vanzelfsprekende lichaam. Tijdens een sessie cranio sacraal werk lig je als cliënt op de behandeltafel en is mijn uitnodiging aan jou om je open te stellen voor wat zich aan je kenbaar maakt. De grepen die ik gebruik zijn erop gericht om het lichaam uit te nodigen om te ontspannen en te revitaliseren. Er kan tijdens een behandeling een diepe ontspanning ontstaan waarin blokkades zich laten zien en kunnen oplossen, waardoor de energie die vastzat weer vrij kan komen en het lichaam beter kan regenereren. 

Ik heb inmiddels het eerste jaar van de opleiding tot cranio sacraal therapeut afgerond en bied ontspanningsbehandelingen aan voor volwassenen. Jullie zijn van harte welkom om een afspraak te maken.

Ik ga me na dit jaar specialiseren in het werken met kinderen. Dit werk heeft op een hele eenvoudige manier veel kinderen en ouders die zich zorgen maakten geholpen. En ik wil dit graag integreren met dat wat ik al doe.

Momenten van verdieping

In september bied ik een ochtend aan waarin ik je uitnodig woorden te geven aan wat je ziet en merkt aan je kind; woorden waarmee je een beeld kunt vormen, waarmee je goed kunt aansluiten bij wat je kind nodig heeft.

Tijdens deze ochtend geef ik jullie een aantal vragen waarmee je je kind in beeld kunt brengen. Door dit beeld te met elkaar te delen kan er licht op schaduwstukken vallen waardoor het beeld van je kind completer wordt. Door je hiervan bewust te zijn kan het zijn dat je anders op je kind reageert en je precies dat invalt wat je kind een zetje geeft in een nieuwe richting, waarin je kind op kleur komt.