Referenties

Hieronder vind je een aantal referenties waaruit mijn manier van werken en zijn met kinderen en ouders spreekt:

Wat een voorrecht om de zorg voor onze jonge dochter voor twee dagen per week aan Barbara toe te hebben kunnen vertrouwen. Haar zorgzame aandacht, haar zachte en heldere kijk op ontwikkeling, gedrag en behoeften van een kind is een verrijking. Vertederend en enorm zijn haar expertise en ervaring. Het was fijn te weten dat onze dochter in goede handen was en de steun en het meedenken in onze jonge jaren in het ouderschap heb ik als een verrijking ervaren. Dank lieve Barbara.

Roos

Bij Barbara voelt het als een tweede thuis. Zij ziet als geen ander elk kind zoals het is. Van daaruit biedt ze het kind wat het nodig heeft. Er is ruimte voor muziek, spel en verwondering. Maar Barbara geeft de kinderen ook op liefdevolle wijze begrenzing, leert ze omgaan met elkaar en de dingen die op hun pad komen.
De open communicatie met Barbara hebben wij als heel waardevol ervaren. Ze neemt de tijd voor je kind en voor jou als ouder. Onze kinderen hebben beide veel mooie herinneringen aan hun tijd bij Barbara.

Nienke en Geert

Barbara heeft ons eerste kindje Lily van 0 tot en met 3,5 jaar begeleid. De manier waarop ze dat gedaan heeft was leerzaam en inspirerend voor ons. Ze heeft een unieke combinatie van rust, hartelijkheid en vakmanschap. Ze kijkt naar kinderen vanuit verwondering en ziet in ieder kind de individuele gaven en bijzonderheden. Ze weet hoe ze deze tot ontplooiing kan laten komen.
Als ouders ervaar je dat haar kennis gebaseerd is op vele jaren ervaring in het werken met jonge kinderen gecombineerd met een levendige, goed onderbouwde en onderhouden vakkennis. Geïnspireerd op de antroposofie ziet ze het kind als geheel. En dat weet ze met een grote persoonlijke aanpak te verrijken. Haar portfolio aan liedjes, knutsel ideeën, bak- en buitenactiviteiten, etc. lijkt eindeloos te zijn.

Barbara kan goed onderscheiden wat er nodig is in de ontwikkeling van een kind: of een kind iets aangereikt moet krijgen of gewoon tijd nodig heeft. Ze kan liefdevol grenzen aangeven en bemoedigen daar waar het nodig is. We gunnen alle kinderen en ouders, die een warme geborgen plek voor groei zoeken een plekje bij Barbara’s pedagogisch atelier en bevelen Barbara van harte aan!

Familie Brouwer

Barbara schept de voorwaarden in haar fijne huis, voorwaarden die de kinderen nodig hebben zich vertrouwd en gezien te voelen, zodat zij zich in vrijheid mogen ontwikkelen.

Omdat onze oudste zoon het niet goed naar zijn zin had op een regulier kinderdagverblijf, zochten we een alternatief en kwamen zo bij de kleinschalige opvang van Barbara terecht. Zowel onze oudste, als zijn jongere broertje konden bij haar terecht, wat een geluk.

Het is een enorm verschil, dat heeft o.a. met groepsgrootte te maken, maar in de eerste plaats met wie Barbara als mens is en wat zij aan kennis en kunde meebrengt. Barbara neemt heel bewust de tijd om te voelen of er een klik is met de kinderen en de ouders. Zij heeft een open houding, is geduldig, duidelijk, creatief en liefdevol. Haar huis is een veilige plek voor de kinderen geworden, een lieve tante waar je graag komt spelen. Wat is het heerlijk om als ouder de kinderen met vol vertrouwen uit handen te kunnen geven.

Barbara observeert de kinderen in hun zijn, zonder oordeel en kan meedenken over opvoedkundige vraagstukken (indien gewenst), er is veel overleg. In een boekje ontstaat een correspondentie tussen ons als ouders en Barbara; wat valt haar op, wat ziet ze gebeuren in de ontwikkeling, wat zijn leuke anekdotes. Wij hebben nu, na een paar jaar, een prachtig naslagwerk, wederom een voorbeeld van de aandacht die er is. Ook brengt zij ons als ouders bij elkaar, meestal is er een klein toneelstukje voor de kinderen en een lekkere maal, dit verbindt. Barbara schept de voorwaarden in haar fijne huis, voorwaarden die de kinderen nodig hebben zich vertrouwd en gezien te voelen, zodat zij zich in vrijheid mogen ontwikkelen.

Wij hadden in het begin de zorg dat de overgang naar school misschien lastig kon zijn vanuit een kleine groep, niets is minder waar, voor sociale skills is niet perse een grote groep nodig en de overgang van klein en vertrouwd naar groot ging prima, misschien omdat er zo’n veilige basis lag. Een ander punt op sociaal vlak is dat er hechte vriendschappen tussen de kinderen zijn ontstaan, die ook nu onze oudste naar school gaat, blijven bestaan. Een gevolg van de fijne plek die de kinderen hadden om elkaar te leren kennen en zich te ontwikkelen, maar ook de ouders die onderling betrokken raken.

Barbara zit in ons hart en we zijn haar zeer dankbaar voor de bijdrage die zij leverde aan de opvoeding van onze jongens. Wij zouden ieder kind een dergelijke opvangsituatie wensen.

Ruben en Renée

Wanneer je je kind aan de zorg van anderen overlaat, kun je je soms bezwaard voelen; vooral in periodes dat je kind veel indrukken opdoet en de neiging heeft om de bescherming en geborgenheid die je als ouder biedt op te zoeken. Juist op deze momenten hebben wij heel veel gehad aan de warme en invoelende wijze waarop Barbara onze kinderen opving als wij naar ons werk gingen. Barbara heeft de kwaliteit om aan te sluiten bij de emotie van onze kinderen en te herkennen en begrijpen wat ze bezighoudt. Dit een kwaliteit waarvan wij erg onder de indruk zijn geraakt. Er is ruimte voor het verdriet, de boosheid en frustratie, maar ook voor het plezier, de humor en het spel. Barbara heeft het vermogen om met de meest eenvoudige middelen kinderen een rijk spel aan te bieden en ze in aanraking te brengen met schoonheid: zingen, verhalen, toneelspel, en de rijke mimiek op haar gezicht. De manier waarop Barbara contact weet te maken met kinderen heeft zelfs voor ons als ouders inspirerend gewerkt.

Familie Boss

Barbara heeft een plek gecreëerd waar kinderen zich echt geborgen kunnen voelen. Haar liefde, toewijding en vooral rust zorgen ervoor dat ons zoontje (1+ jaar) daar zijn ritme vindt. De manier van spelenderwijs leren, ontdekken, zingen, ritme op een dag en vooral lekker naar buiten en de grote wereld ontdekken past ons goed. Een soort van 2e thuis voor onze kleine man.

Barbara communiceert fijn, tijdig en helder.

Haar kracht zit niet alleen in het van betekenis zijn voor de kleintjes, maar meer dan ook voor de ouders. Een baken met veel ervaring waaraan je je kunt laven, waar je niet alleen met een gerust hart je kindje laat vertoeven, maar ook weet dat dit gebeurt vanuit de juiste (antroposofische) grondslag.

Joris en Froukje

Onze zoon Jesse heeft de eerste vier jaren van zijn leven genoten van de liefdevolle zorg van Barbara: haar rust, oprechte interesse in het wezen van elk kind, creativiteit en betrokkenheid voelden als een warm bad. De aanwezigheid van Barbara bracht altijd sfeer, aandacht voor detail en veiligheid op de groep. Jesse kon bij haar alles van zichzelf laten zien, waardoor de opvang als thuis voelde voor hem.
En, niet onbelangrijk voor jonge ouders: Barbara heeft een natuurlijke pedagogische wijsheid, waardoor je graag even haar advies vraagt bij alle opvoedbeslommeringen die je tegenkomt. Slaapperikelen, eet-uitdagingen, zindelijk worden: Barbara dacht graag met ons mee en wist ons vaak een verrassende invalshoek mee te geven die naar een oplossing leidde.
Kortom: wij gunnen ieder kind een Barbara!

Familie Vlaskamp

Liefdevol, op het kind gericht en rustig, dat zijn woorden die Barbara omschrijven. Creatief, vol mooie verhalen en bijpassende liedjes. Barbara ziet waar behoefte aan is en speelt daar zo veel mogelijk op in. Met een gerust hart brengen we onze kinderen naar Barbara. De kinderen vinden het er erg fijn. Het voelt vertrouwd. Heel erg fijn dat Barbara zo goed voor onze kinderen zorgt en daarbij ook rekening houdt met onze wensen. We zijn ontzettend blij met haar.

Annie en Maarten

Zo héérlijk ontspannen!

Mijn naam is Kim. Ik ben 30 jaar, woon in Amersfoort en ben moeder van twee. Mijn kleine Auri (bijna 2) en Ivar (4 maand) gaan twee dagen in de week naar Barbara. Voor de geboorte van Ivar ging Auri nog naar het kinderdagverblijf. Ik merkte aan haar dat de drukte van deze vorm van opvang en de wisseling in leidsters niet bij haar paste. Het duurde soms wel een uur tot ze weer bedaard was als ik was vetrokken, hoorde ik dan achteraf van de leidsters. Regelmatig was ze gewoon ze hele dag van slag…

Dus ik ben op zoek gegaan naar alternatieven. Juist op dat moment opende Barbara haar pedagogisch atelier, inclusief gastouderopvang. Ik ben eens bij haar op de thee geweest en voelde direct aan dat de rust die Barbara uitstraalt en haar liefde en passie voor kinderen veel beter paste bij mijn ideeën over een opvangplekje voor mijn kinderen. Toen ik later samen met mijn man en Auri op bezoek kwam, zag ik dit direct terug in mijn kleine meid. Mijn verlegen, toch wel wat aanhankelijke en eenkennige dame kwam met gemak helemaal los. Ze speelde met al het leuks dat Barbara in haar woonkamer had liggen, peuzelde een lekker appeltje op en struinde heerlijk rond.

Ook nu ze twee dagen in de week bij Barbara speelt is ze zo heerlijk ontspannen. Als ze me ’s ochtends uitzwaait blijft ze met veel plezier achter. Lekker puzzelen, boekjes lezen, ‘eten koken’ met kleine potjes en pannetjes, zingen, dansen en soms met Dide spelen; de kleine viervoeter van Barbara en haar gezin. En bij het ophalen is ze natuurlijk blij om me weer te zien, maar als we huiswaarts gaan krijgt Barbara nog een dikke knuffel en vraagt Auri om een kusje. Een genot om te zien.

En ook de kleine man doet het uitstekend. De eerste keer dat hij haar zag kreeg ze een heerlijke brede lach van hem. En ook al is hij wat opstandig met het drinken uit de fles, Barbara heeft alle geduld voor hem. Hij krijgt bij Barbara alle ruimte om te groeien en te bloeien en doet dat ook heerlijk. Hij komt dan ook niets te kort; met heerlijke zachte schapenvachtjes en lekkere wollen dekentjes om op en in te liggen. Wat een luxe!

Ik merk en voel dat mijn kinderen bij Barbara heel veel liefde, warmte en aandacht krijgen. Voornamelijk van Barbara, maar ook van al haar gezinsleden, die gerust een boekje doorbladeren met Auri als de tijd zich hiervoor leent. En dat geeft mij een goed gevoel. Mijn kinderen zijn welkom en dat zie ik in ze terug. De beste vorm van opvang die ik me maar zou kunnen wensen voor mijn kleine kruimeltjes.

Familie Stokkers

Louise is bijna twee jaar lang , twee tot drie dagen in de week, bij Barbara’s Pedagogisch speelatelier geweest. Door verhuizing naar een andere stad hebben we helaas afscheid moeten nemen van Barbarar, zoals Louise (nu bijna drie jaar) nog steeds liefdevol zegt.
Toen Louise vijf maanden oud was kwam ze bij Barbara in haar opvang. Louise dronk niet uit een flesje en had het er moeilijk mee dat ik weer ging werken. Door veel persoonlijke aandacht, liefde en geduld is het Barbara gelukt om Louise een plekje te geven waar zij zich veilig en gezien voelde en waar het lukte om toch melk uit een flesje te drinken. Hierdoor kon ik met een gerust hart gaan werken, wetend dat ze in goede handen was.
Louise is een kindje dat graag de aandacht krijgt en deze ook zeer actief vraagt. Zeker in overgangsfases was het soms lastig voor haar om Barbara of de speelruimte met andere kindjes te moeten delen. Barbara voelde aan wanneer Louise deze uitdaging zelfstandig aan kon gaan en wanneer zij hier begeleiding en ondersteuning in nodig had. Louise heeft, de tijd die ze bij Barbara was, genoten van elke dag. De dagen met hun vaste ritme, geleidt door de jaarfeesten en seizoenen, gaven haar houvast en zekerheid en iets om naar uit te kijken.
Voor ons als ouders was het zeer waardevol om rondom de eerste en tweede verjaardag van Louise een prachtig geschreven verslag te krijgen waarin Barbara gedetailleerd de ontwikkeling van haar omschreef aan de hand van het vierledig mensbeeld vanuit het antroposofisch gedachtengoed, geïllustreerd met rakende foto’s.

Vincent, Katja en Louise Rosbergen