Mindful ouderschap en Craniosacraal therapie

Mindful Ouderschap

Mindful Ouderschap bied je de mogelijkheid om naar jezelf, je kinderen en je gezin te kijken. De oefeningen en meditaties kunnen je helpen om als ouder uit de ‘stress-van-alledag’ te stappen en meer in het ‘hier-en-nu’ te zijn met je kinderen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor contact en genieten van het samenzijn.

Mindful ouderschap en Craniosacraal therapie - Huize Barbara de Waal

Vanuit de Craniokamer bied ik twee trajecten aan waarmee je je ouderschap kunt verdiepen. Er is de mogelijkheid van een individueel traject, waarin je persoonlijke pedagogische vraag centraal staat en je kunt meedoen met de training Mindful Ouderschap.

In beide trainingen maak ik gebruik van meditaties, mindful yoga en chi kung oefeningen. De meditaties en oefeningen maken je bewust van je lichaamssensaties, gedachten, gevoelens en patronen. Na een meditatie volgt een inquiry. Een verdiepende dialoog, waarin de één spreekt en de ander luistert vanuit zijn hart, waardoor er naast inzicht ook begrip komt en je anders omgaat met uitdagingen.

In beide trainingen verken je de route waarin je van de automatische piloot naar mindful ouderschap gaat en je ook goed voor jezelf leert zorgen. Dat is de basis van goed ouderschap. Daarnaast leer je op een onbevooroordeelde manier met eventuele problemen van je kind omgaan, waarmee je acceptatie en mededogen in de opvoeding brengt. Zo komt er kalmte terug in stressvolle opvoedingssituaties en stroomt blijdschap terug in je gezin.

In de groepstraining Mindful Ouderschap ga je in de loop van 8 sessies van 2 uur van de automatische piloot naar mindful ouderschap. In deze training word je uitgenodigd om met liefdevolle vriendelijkheid te kijken naar jezelf en je bewust te worden van de beweging van je aandacht. Waar ben je met je aandacht en waar wordt die gekaapt? Waar ben je met je gedachten wanneer je je peutertje in bad doet, bijvoorbeeld? Het is een uitnodiging om nieuw te kijken. Hierdoor ga je zien hoe je ingericht, geconditioneerd bent. Hiervoor heb je moed en zelfcompassie nodig.

In de training kijken we naar automatische stressreacties. Dit zijn neurale paadjes, die gericht zijn op overleving. Deze paadjes, die in je brein geslepen zijn en altijd weer dezelfde reactie geven zolang ze geactiveerd worden. Deze automatische overlevingsreacties zijn niet altijd meer handig. In de training kom je in contact met de informatie, die je reactie aanstuurt. Door er met compassie bij stil te staan, toe te staan en erkennen komt er ruimte voor nieuw gedrag waarmee je nieuwe neurale paadjes in de hersenen aanmaakt. En een nieuwe manier van reageren en handelen!

In Mindful Ouderschap gaat het niet alleen over ouder zijn voor je kinderen. Een deel van de training gaat ook over ‘re-parenting’, waarin je jezelf dat geeft wat je niet van je ouders gekregen hebt en inzicht krijgt in wat je aanstuurt. En dat is minstens zo belangrijk. Door je hiervan bewust te zijn kun je kiezen wat je doet en kom je als mens en ouder vrijer.

In de training krijg je meditaties en oefeningen die je bewust maken van hoe je voor je eigen energiehuishouding zorgt. Doordat je contact krijgt met je behoeftes kan zelfzorg op de juiste plaats komen. Hierdoor komt er meer ruimte en aandacht voor je gezin en dat wat er nog meer in je leven is.

De training geeft je praktische tools, die zowel thuis als tijdens de training geoefend worden. Door hier dagelijks mee bezig te zijn creëer je nieuwe gewoontepatronen en worden de nieuw aangelegde neurale paadjes sterker. Om dit voor elkaar te krijgen moet je het willen en het de tijd geven terwijl je er actief mee oefent.

Mocht je tijdens de training in een persoonlijk stukje geraakt worden is er uiteraard de mogelijkheid om hierop in te zoomen in individuele sessies.

Ouderschap vraagt veel van je! En soms zit je met je handen in het haar en ben je het (over)zicht kwijt. Er blijft op dit soort momenten vaak niets anders meer over dan overleven terwijl je het eigenlijk samen goed wil hebben en wil dat je kind gedijt. Dan is het fijn om samen te kijken, te onderzoeken wat er geraakt wordt en waar je uit je kwaliteit gaat. Maar ook te leren hoe je jezelf kunt verzorgen zodat jij en je gezin meer ademruimte krijgen.

Hiervoor bied ik een individueel traject aan waarin jouw persoonlijke vraag het uitgangspunt is. Je kunt dit traject individueel volgen en als stel. Het traject bestaat uit dezelfde elementen als de groepstraining maar wordt afgestemd op de vraag waar je mee komt.

Een individueel Mindful Ouderschap traject bestaat uit ongeveer 6 sessies van 1,5 uur.
De eerste sessie bestaat uit het verkennen van de situatie, waar de vraag uit voortkomt. Met de elementen die naar voren komen stellen we een traject samen.
De vervolgsessies bestaan uit meditaties en oefeningen vanuit Mindful Ouderschap gevolgd door inquiry’s, waarin je wordt uitgenodigd om woorden te geven aan wat je tegengekomen bent tijdens het oefenen. Het resultaat is dat je terughaalt, verdiept en bekrachtigt wat je ervaren hebt. Hiermee kun je het gaan toepassen in de realiteit van iedere dag en het integreren in je leven.  Iedere sessie belicht een ander aspect dat verband houdt met de oorspronkelijke vraag en volgt de stappen van het Mindful Ouderschap programma zoals het door Susan Bögels ontworpen is.

Aan het einde van het traject heb je inzichten en tools die je helpen om binnen jouw gezinsdynamiek om te gaan met de spanning rondom de vraag die aan de basis ligt van het traject.

Craniosacraal therapie

Craniosacraal behandelingen helpen de processen verdiepen, versterken en integreren. Het is een subtiele lichaamsgerichte therapievorm, dat met het centrale zenuwstelsel werkt, het lichaamsbewustzijn vergroot en diepe ontspanning teweegbrengt. Door de zachte aanraking maakt het je bindweefsel los en brengt het je in contact met wat er in je lijf opgeslagen is. Door het toestaan en erkennen van wat je voelt kan pijn vrijkomen en oplossen, waardoor je meer in je midden komt en aardt.

Mindful ouderschap en Craniosacraal therapie - Huize Barbara de Waal

 

Een craniobehandeling is geworteld in stilte, waarin het zelfherstellend vermogen de ruimte krijgt om zijn werk te doen. Als craniosacraal therapeut luister ik met mijn handen en faciliteer het proces, dat zich opent. Hierdoor kan er weer beweging komen in wat vast is komen te zitten, zich openen wat afgesloten is geraakt en in verbinding komen wat zich afgescheiden heeft. Dit alles heeft een ver-rijkende invloed op je klachten.

Craniosacraal behandelingen in combinatie met mindfulness technieken helpen heel goed om tijdens de zwangerschap bij jezelf te blijven en te ontspannen. Het geeft je een goede voorbereiding op je bevalling en draagt bij aan een goede start en een warm welkom voor je kindje. Na de bevalling helpt het je in contact te zijn met je lijf, jezelf te reguleren bij stress en in een ontspannen verbinding te blijven met je kindje wat er ook gebeurt.

Wanneer er complicaties zijn bij het voldragen van zwangerschappen of het zwanger raken kan cranio naast de medische behandelingen ondersteunend zijn. Het kan je in contact brengen met diepe overtuigingen en conditioneringen. Wat vast is komen te zitten blijft stilstaan in de tijd en vraagt om weer opgehaald te worden en meegenomen te worden naar het NU. Zolang de trauma’s niet opgeruimd worden kan het de realisatie van je verlangen in de weg zitten. Door dit aan te gaan komt er ruimte voor het nieuwe leven in je.

Geboorte geven en geboren laten worden gaan niet altijd natuurlijk. Zo zijn er kinderen die klem komen te zitten in het geboortekanaal, met spoed naar het ziekenhuis gebracht moeten worden, om met de vacuümpomp gehaald te worden of met een keizersnee. Het heeft niet alleen effect op het lichaam, maar ook op het zenuwstelsel en hoe we ons voelen. Dit geldt voor de baby en de moeder.

Geef je kind en jezelf Cranio na de geboorte

Niet kunnen in- en doorslapen, veel huilen, spugen, etc, zijn allemaal symptomen, die voort kunnen komen uit de tijd voor de geboorte en de geboorte zelf. Tijdens je zwangerschap voelt je baby’tje alles mee.  Zowel de positieve gedachten en gevoelens als de negatieve hebben effect op het water waar je kindje in leeft en groeit. Ze worden op celniveau opgeslagen en kunnen van invloed zijn op je hele leven. Net als de ervaring van het geboren worden. Dit kan een liefdevolle, bekrachtigende ervaring zijn, die je in je basis meedraagt, maar ook een pijnlijke ervaring. Hoe het kleintje door het geboortekanaal gaat, hoe hij ontvangen wordt, wat moeder ervaart, de reactie van de vader laat zelfs een fysiek nabeeld achter. Wanneer hierin iets geblokkeerd is geraakt kan Cranio ondersteunend zijn om het weer in beweging te brengen.

Met jonge kinderen tussen 0 en 7 jaar werk ik op de volgende manier. Ik nodig ze uit om te spelen en kijk wat ze doen, hoe ze bewegen en wat ze in hun spel laten zien. Ik benader ze zoals ik een jong dier zou benaderen. Er is geduld en vertrouwen nodig voor ik ze kan behandelen. Wanneer ze mij toestaan om hen aan te raken duiken we een laagje dieper in de behandeling. Ik werk onder andere volgens de methode van Maggie Kline.

Mijn manier van werken met baby’s en kinderen
De manier waarop het kindje uitdrukking kan geven aan de pijn die het in zijn lijfje ervaart is huilen en rusteloosheid. Het lukt het kindje niet om ontspannen te rusten in zijn lijfje.

De eerste stap in het werken met baby’tjes en kinderen is om contact van hart tot hart te maken. Wanneer ik vanuit deze verbinding contact maak met het craniosacrale ritme krijgt het baby’tje een groter gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor ik toegang krijg en mag voelen waar iets vast zit of in spanning is gekomen. Door de respectvolle zachte aanraking komt er ontspanning en ruimte waarin het hele systeem zich kan reguleren en vrijkomen.

Dit geldt ook voor de moeder. Zo helpen craniosacrale behandelingen de moeder om fysiek en emotioneel te ontspannen en in vertrouwen te komen. Om van overlevingsstand in open verbinding met het kindje te komen. Dit heeft ook effect op de borstvoeding en het emotionele welzijn van de moeder. Cranio helpt ook bij het fysieke herstel van het lichaam na de bevalling.

Schoolgaande kinderen kunnen soms niet goed omgaan met alle indrukken die op hen afkomen. Dat komt tot uitdrukking in buikpijn, pijn in het hoofd en niet kunnen slapen, angstig zijn, niet naar school willen, niet goed meekomen op school, wegdromen. Ze voelen zich niet lekker. Het kan tot uitdrukking komen in gedrag, waarin ze zich onzichtbaar maken, maar zich ook groter maken dan ze zijn, hyper zijn.

In het werken met kinderen is verbinding, contact belangrijk, het vinden van een ontmoetingsplek om elkaar te leren kennen, zodat het kind zich veilig kan gaan voelen, zich kan ontspannen en openen. Dat is het uitgangspunt. Daar waar de aandacht op valt is de deur waardoor ik toegang krijg. Om contact te krijgen met de binnenwereld van een kind gebruik ik tekenmaterialen of spelmaterialen.

Ik benader de kinderen met behoedzame aandacht en luister samen met het kind naar wat er beweegt, hoe het beweegt of juist niet, wat voor kleur, gedachten en gevoelens het heeft, welke textuur. Zo kan een cranio sessie het kind op het spoor brengen van wat zich verstopt, stoort of aan zijn aandacht onttrekt. Hiermee komt het weer bij hem en voelt het zich minder allen.

Tijdens de behandelingen leer ik ze de taal van hun lichaam én de taal van hun zenuwstelsel kennen, zodat ze schipper worden op hun eigen schip ook al is de zee onrustig en zijn de golven hoog. Ik maak gebruik van mindfulness technieken en aanraking. Hierin leren ze hoe hun aandacht werkt en hoe ze die kunnen richten. Ze leren luisteren naar de signalen van hun lichaam en stem geven aan hun binnenwereld waardoor ze beter aanwezig blijven in hun lijf.

Je voelt alles aan van iedereen en het blijft maar malen in je hoofd. Je valt moeilijk in slaap en voelt je niet lekker.
Ken je dat?
Je denkt en denkt en ziet voor je dat het misgaat. Je bent bang dat je het niet kan en krijgt ook nog buikpijn. Je wordt misselijk van het idee dat…
ken je dat?
Zo kunnen gevoelens en gedachten je ziek maken. Maar het kan ook zijn dat je een val hebt gemaakt bij het sporten. En ook al zijn de blauwe plekken weg, het voelt niet oké. Niet in je lijf, maar ook niet in je gevoel. Je vertrouwen heeft een deuk opgelopen.

Als cranio-sacraal therapeut kijk ik waar er spanning in je lijf zit en luister ik aandachtig samen met jou naar wat er beweegt, hoe het beweegt en wat het doet. Cranio sessies maken deel uit van een reis, waarin je op het spoor kunt komen van wat zich verstopt, verstoort en je aandacht wegtrekt. Mindfulness technieken helpen je zien hoe je aandacht werkt en wat je met aandacht kan doen. Tijdens het traject leer je om je aandacht te richten, aanwezig te blijven in je lijf en te ervaren wat er langskomt aan gedachten en gevoelens, pijn in je lijf. Het geeft je handvatten, waarmee je jezelf kunt helpen.

Aan het begin van een cranio-sacraal sessie zal ik samen met je onderzoeken wat je voelt in je lijf en waar je last van hebt. Dan mag je met je kleren aan op de behandeltafel komen liggen. Dan maak ik contact met je lichaam en luister ik met mijn handen. Tijdens de behandeling nodig ik je uit om je aandacht naar binnen te richten en te voelen. Ik zal je vragen waar je aandacht heen gaat, wat je voelt, wat de beweging van je gedachten is, wat het denken met je doet? Wat schuurt, wringt en onder je aandacht door duikt? Tijdens het traject leer je luisteren naar de signalen van je lichaam, waardoor je ermee samen kunt gaan werken. Ik zal je vertellen wat ik waarneem en je laten zien en voelen hoe je zenuwstelsel werkt, zodat je niet overvallen hoeft te worden door paniek. Je leert je lichaam en de taal van je zenuwstelsel kennen met de bedoeling dat jij schipper bent op je schip ook al zijn de golven hoog. Je leert stil zijn, voelen, luisteren zonder dat je bang wordt om erdoor overgenomen te worden. Je blijft de kapitein ook al is de zee onrustig en chaotisch in je.

De uitkomst van het traject weerspiegelt onze samenwerking tijdens de reis.

Ayurvedische massage is een holistische massage en werkt in op verschillende lagen. Het heeft effect op de lichaamsprocessen, maar ook op onze gedachten en gevoelens. Wanneer de wisselwerking tussen deze 3 gebieden goed is dan voelen we ons gezond, vitaal en harmonieus.

Ayurvedische massage heeft een activerende werking en craniosacrale grepen hebben een ontspannende, verdiepende werking. De technieken waar ik gebruik van maak zijn gericht op het weer in beweging brengen, balanceren en tot rust brengen van de weefsels. De verschillende kwaliteiten in aanraking dragen bij aan het herstellen van de balans waar die verstoord is, waardoor diepe ontspanning en revitalisering mogelijk is.

Ik maak gebruik van lange strijkende bewegingen en gebruik warme olie. Voor iedere leeftijd en vraag ziet de ayurvedische-cranio massage er anders uit. Welke combinatie van elementen past wijst zich uit in gesprek.

Cursus: Mindful Ouderschap

Geef jezelf een mindful break

Hoe doe je dat met alles wat er moet? Ik nodig je uit om ademruimte te nemen in de hectiek van alledag met een cursus mindful ouderschap. Alleen al het vooruitzicht aan een plek waar je op kan laden, inspiratie vindt en deelt wat je in het ouderschap tegenkomt geeft misschien al een zucht van ontspanning. In deze tijd vol onrust en hectiek kunnen de meditaties en oefeningen een steuntje in de rug zijn. En het mooie is dat de ademruimte die je jezelf als ouder geeft met mindfulness op een natuurlijke manier overstroomt in je leven van alledag.

Wat ouders over deze cursus zeggen:
Na de cursus Mindful Ouderschap zijn we samen vaker stil gaan staan bij de vraag: wat hebben wij nou eigenlijk zelf nodig om een fijnere ouder te zijn? Dat uitspreken naar elkaar en elkaar helpen om dat mogelijk te maken heeft een fijne uitwerking in onze gezinsdynamiek. De bijeenkomsten hebben ons meer verbinding gebracht in de relatie omdat we meer als team in het opvoeden staan. Waarbij we het niet op eenzelfde manier hoeven te doen maar ontspannen in wat er mogelijk is.
De term ‘good enough parenting’ maakt het hierbij heerlijk om niet altijd maar de perfectie na te streven.

Lees hier meer reacties.

Praktische informatie:

Data 2024:
6 en 20 maart, 3 en 17 april, 1 mei en een zaterdagochtend in overleg

Tijd:
19.30 – 22.00 uur

Kosten:
6 bijeenkomsten van 2 uur – 210 euro

Locatie:
Loefzijde 26 in Amersfoort

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een mailtje naar: info@huizebarbaradewaal.nl

Thema's van de 6 avonden:

Het is een kunst om fris te kijken, nieuw te kijken. Hoe vaak zie je je kind als voor het eerst? Laat staan dat je jezelf nieuw ontmoet. Dat vraagt dat je stil staat, jezelf terughoudt zodat je jezelf nieuw kan ontmoeten. Hiermee opent zich de ruimte waarin je je kind kan zien en ook wat er in jullie dynamiek gebeurt.

Tussen twee oevers voert onze levensstroom. En als schippers is het aan ons om het midden te houden tussen deze twee oevers. Je kan de oevers zien als twee uitersten, chaos en rigiditeit. We kijken vanuit het hele brein-perspectief naar onszelf en naar onze kinderen. Wanneer we als ouders zelf ons midden kunnen houden kunnen we onze kinderen helpen om hun eigen scheepje te bemannen.

Begrenzing geeft ons de mogelijkheid om onszelf en de ander te ontmoeten. Een ontmoeting vindt altijd plaats aan de grens. En dat vraagt een liefdevolle blik en moed. Waar kom je langs bij het geven van een grens? Hier gaan we naar kijken. Waarom? Het is een sleutel waarmee we voelbaar aanwezig zijn en daarmee veilig en vindbaar voor onze kinderen. Het opent de ruimte waarin het kind zich toe kan vertrouwen aan zijn ontwikkeling. En er komt ruimte, plezier, humor, verbinding en genieten.

We kijken hoe de stroom loopt, waarin je zorgt voor jezelf en je gezin. We kijken hierin ook naar het onderwerp conflicten en het belang van het herstellen van de verbinding. Deze ochtend brengt je door geleide meditaties in contact met liefdevolle vriendelijkheid als sleutel.

We kijken naar zelfcompassie als sleutel voor een gezonde balans tussen werk, gezinsleven en sociale relaties. In het leven lopen we pijn op. Dat is onherroepelijk. Met zelfcompassie kunnen we met de pijn zijn en toch gedijen. In deze bijeenkomst gaan we dit veld leren kennen en oefenen met zelfcompassie.

Tijdens deze ochtend neem ik jullie als ouders mee langs de verschillende onderwerpen, die aangeraakt zijn in de afgelopen 5 keer. In een zintuiglijk verhaal neem ik jullie als ouders en kinderen mee door het landschap van mindfulness en halen we de oogst op. Partners en kinderen zijn welkom bij deze feestelijke afronding van de cursus mindful ouderschap.