Mindful Ouderschap

Opvoeden in aandacht

Het opvoeden van een kind kan de meest dankbare, plezierige en zingevende bezigheid zijn. Maar soms lukt het even niet om het zo te voelen. In iedere levensfase ontwikkelt het kind nieuwe vermogens, waar je van kan genieten. Maar het kan je ook voor uitdagingen stellen waar je nog geen antwoord op hebt en waar je mee worstelt.

Mindful Ouderschap helpt je als ouder om uit de ‘stress-van-alledag’ te stappen en meer in het ‘hier-en-nu’ te zijn met je kind, waardoor er meer ruimte ontstaat voor contact en genieten van het samenzijn, waarin je ook goed voor jezelf zorgt. Dat is de basis van goed ouderschap. Daarnaast leer je op een onbevooroordeelde manier met eventuele problemen van je kind omgaan en acceptatie en mededogen in de opvoeding te brengen. Zo breng je in stressvolle opvoedingssituaties kalmte terug in je gezin.

In het werken met zowel volwassenen als kinderen gaat het vaak over ‘Parenting’. Parenting gaat niet alleen over ouder zijn voor je kinderen. Het gaat ook over ‘re-parenting’, waarin we onszelf datgene geven wat we niet van onze ouders hebben ontvangen. En dat is minstens zo belangrijk. Hierdoor kun je als mens en ouder meer vrijkomen in je manier van leven en reageren. Ook met je kinderen.

Mindful Ouderschap  helpt je bewust te worden van je eigen reactiepatronen in stressvolle situaties en geeft je handvatten om hiermee om te gaan.

Mindful Ouderschap betekent opvoeden in aandacht.
De training is ontwikkeld door professor Susan Bögels bij het academisch behandelcentrum UvA minds. Wetenschappelijk onderzoek naar deze training (Bögels et al., 2014) toont aan dat deze methode de opvoedstress vermindert.

Mindful Ouderschap is een training van 8 weken, waarin je jezelf ontmoet in je relaties aan de hand van meditaties, oefeningen en uitleg over op-voedingsstress. Daarnaast zijn er huiswerkopdrachten om Mindful Parenting in je dagelijks leven te integreren. Hierdoor ontwikkel je een buffer tegen stressvolle opvoedingssituaties. Deze training wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

In dit filmfragment kun je luisteren naar Susan Bögels die vertelt over Mindful ouderschap. Ze heeft ook een boek geschreven voor ouders: Mindful opvoeden in een druk bestaan.

Mindful Ouderschap is een training voor ouders. Voor de kinderen en jongeren is er Mindful Cranio.