Aanbod voor kinderen en ouders

Geef je kind en jezelf als ouder een goeie start.

Craniosacraal behandelingen zijn heel geschikt om het lichaam voor te bereiden en ondersteunen in de periode rondom zwangerschap en geboorte. Het ondersteunt je om ontspannen te blijven en in contact. Hiermee geef je jezelf en je kindje de innerlijke rust, die jullie nodig hebben tijdens de zwangerschap en de tijd erna. Cranio na de bevalling ondersteunt het herstel en opent de ruimte naar een open verbinding in vertrouwen waarin het hechtingsproces natuurlijk verloopt en je in het ouder-zijn groeit. 

Tijdens de bevalling werken er grote krachten in op het hoofdje en het lichaam van de baby. Van nature kunnen schedelbotjes over elkaar heen bewegen om door het geboortekanaal te kunnen, maar als dat te lang duurt kunnen ze beklemd raken. Zo kan er tijdens het maken van de spildraai zoveel spanning komen op werveltjes in de nek en rug, dat een zenuw wat bekneld kan raken. Dit kan de oorzaak zijn van onrust en huilen van je kleintje, buikpijn en reflux. Cranio is een subtiele lichaamsgerichte therapievorm, waarin je kleintje op een respectvolle en zachte manier wordt aangeraakt. Je kindje krijgt hierdoor een groter gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Cranio kan ondersteunen bij herstel en verwerking van gecompliceerde bevallingen voor moeder en kind, zoals een keizersnede of kunstmatige verlossing.

Deze therapie is zo subtiel en veilig dat het bij allerlei klachten ingezet kan worden, zoals bij

 • Onrustige en angstige kinderen
 • Veel en langdurig huilen
 • slaapproblemen
 • Hyperactiviteit en aandachtsproblemen
 • overstrekken
 • Reflux en darmkrampen
 • Hoogsensitiviteit
 • verwerken van kleinere en grotere trauma’s
 • assymetrie en coördinatieproblemen
 • ademhalingsproblemen
 • hoofd draait naar één kant
 • stress gerelateerd gedrag
 • vormen van dyslexie, motorische problemen, leer- en gedragsproblemen en een ontwikkelingsachterstand.

Cranio sacraal therapie komt nooit in de plaats van een medische behandeling. Het is een complementaire behandeling.

Aanbod Craniosacraal therapie voor kinderen en ouders

Craniosacraal therapie werkt met het centrale zenuwstelsel, vergroot het lichaamsbewustzijn en geeft  diepe ontspanning. Met zachte aanrakingen maakt het je bindweefsel los en brengt het je in contact met wat er in je lijf is opgeslagen. Door het toestaan en erkennen van wat je voelt kan pijn loskomen en de orde zich herstellen.

Een craniobehandeling is geworteld in stilte, waarin het zelfherstellend vermogen de ruimte krijgt om zijn werk te doen. Als craniosacraal therapeut luister ik met mijn handen en faciliteer het proces, dat zich opent. Hierdoor kan er weer beweging komen in wat vast is komen te zitten, zich openen wat afgesloten is geraakt en in verbinding komen wat zich afgescheiden heeft. Dit alles heeft een ver-rijkende invloed op je klachten.

Craniosacraal behandelingen in combinatie met mindfulness technieken helpen heel goed om tijdens de zwangerschap bij jezelf te blijven en te ontspannen. Het geeft je een goede voorbereiding op je bevalling en draagt bij aan een goede start en een warm welkom voor je kindje. Na de bevalling helpt het je in contact te zijn met je lijf, jezelf te reguleren bij stress en in een ontspannen verbinding te blijven met je kindje wat er ook gebeurt.

Wanneer er complicaties zijn bij het voldragen van zwangerschappen of het zwanger raken kan cranio naast de medische behandelingen ondersteunend zijn. Het kan je in contact brengen met diepe overtuigingen en conditioneringen. Wat vast is komen te zitten blijft stilstaan in de tijd en vraagt om weer opgehaald te worden en meegenomen te worden naar het NU. Zolang de trauma’s niet opgeruimd worden kan het de realisatie van je verlangen in de weg zitten. Door dit aan te gaan komt er ruimte voor het nieuwe leven in je.

Geboorte geven en geboren laten worden gaan niet altijd natuurlijk. Zo zijn er kinderen die klem komen te zitten in het geboortekanaal, met spoed naar het ziekenhuis gebracht moeten worden, om met de vacuümpomp gehaald te worden of met een keizersnee. Het heeft niet alleen effect op het lichaam, maar ook op het zenuwstelsel en hoe we ons voelen. Dit geldt voor de baby en de moeder.

Geef je kind en jezelf Cranio na de geboorte

Niet kunnen in- en doorslapen, veel huilen, spugen, etc, zijn allemaal symptomen, die voort kunnen komen uit de tijd voor de geboorte en de geboorte zelf. Tijdens je zwangerschap voelt je baby’tje alles mee.  Zowel de positieve gedachten en gevoelens als de negatieve hebben effect op het water waar je kindje in leeft en groeit. Ze worden op celniveau opgeslagen en kunnen van invloed zijn op je hele leven. Net als de ervaring van het geboren worden. Dit kan een liefdevolle, bekrachtigende ervaring zijn, die je in je basis meedraagt, maar ook een pijnlijke ervaring. Hoe het kleintje door het geboortekanaal gaat, hoe hij ontvangen wordt, wat moeder ervaart, de reactie van de vader laat zelfs een fysiek nabeeld achter. Wanneer hierin iets geblokkeerd is geraakt kan Cranio ondersteunend zijn om het weer in beweging te brengen.

Met jonge kinderen tussen 0 en 7 jaar werk ik op de volgende manier. Ik nodig ze uit om te spelen en kijk wat ze doen, hoe ze bewegen en wat ze in hun spel laten zien. Ik benader ze zoals ik een jong dier zou benaderen. Er is geduld en vertrouwen nodig voor ik ze kan behandelen. Wanneer ze mij toestaan om hen aan te raken duiken we een laagje dieper in de behandeling. Ik werk onder andere volgens de methode van Maggie Kline.

Mijn manier van werken met baby’s en kinderen
De manier waarop het kindje uitdrukking kan geven aan de pijn die het in zijn lijfje ervaart is huilen en rusteloosheid. Het lukt het kindje niet om ontspannen te rusten in zijn lijfje.

De eerste stap in het werken met baby’tjes en kinderen is om contact van hart tot hart te maken. Wanneer ik vanuit deze verbinding contact maak met het craniosacrale ritme krijgt het baby’tje een groter gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor ik toegang krijg en mag voelen waar iets vast zit of in spanning is gekomen. Door de respectvolle zachte aanraking komt er ontspanning en ruimte waarin het hele systeem zich kan reguleren en vrijkomen.

Dit geldt ook voor de moeder. Zo helpen craniosacrale behandelingen de moeder om fysiek en emotioneel te ontspannen en in vertrouwen te komen. Om van overlevingsstand in open verbinding met het kindje te komen. Dit heeft ook effect op de borstvoeding en het emotionele welzijn van de moeder. Cranio helpt ook bij het fysieke herstel van het lichaam na de bevalling.

Schoolgaande kinderen kunnen soms niet goed omgaan met alle indrukken die op hen afkomen. Dat komt tot uitdrukking in buikpijn, pijn in het hoofd en niet kunnen slapen, angstig zijn, niet naar school willen, niet goed meekomen op school, wegdromen. Ze voelen zich niet lekker. Het kan tot uitdrukking komen in gedrag, waarin ze zich onzichtbaar maken, maar zich ook groter maken dan ze zijn, hyper zijn.

In het werken met kinderen is verbinding, contact belangrijk, het vinden van een ontmoetingsplek om elkaar te leren kennen, zodat het kind zich veilig kan gaan voelen, zich kan ontspannen en openen. Dat is het uitgangspunt. Daar waar de aandacht op valt is de deur waardoor ik toegang krijg. Om contact te krijgen met de binnenwereld van een kind gebruik ik tekenmaterialen of spelmaterialen.

Ik benader de kinderen met behoedzame aandacht en luister samen met het kind naar wat er beweegt, hoe het beweegt of juist niet, wat voor kleur, gedachten en gevoelens het heeft, welke textuur. Zo kan een cranio sessie het kind op het spoor brengen van wat zich verstopt, stoort of aan zijn aandacht onttrekt. Hiermee komt het weer bij hem en voelt het zich minder allen.

Tijdens de behandelingen leer ik ze de taal van hun lichaam én de taal van hun zenuwstelsel kennen, zodat ze schipper worden op hun eigen schip ook al is de zee onrustig en zijn de golven hoog. Ik maak gebruik van mindfulness technieken en aanraking. Hierin leren ze hoe hun aandacht werkt en hoe ze die kunnen richten. Ze leren luisteren naar de signalen van hun lichaam en stem geven aan hun binnenwereld waardoor ze beter aanwezig blijven in hun lijf.

Je voelt alles aan van iedereen en het blijft maar malen in je hoofd. Je valt moeilijk in slaap en voelt je niet lekker.
Ken je dat?
Je denkt en denkt en ziet voor je dat het misgaat. Je bent bang dat je het niet kan en krijgt ook nog buikpijn. Je wordt misselijk van het idee dat…
ken je dat?
Zo kunnen gevoelens en gedachten je ziek maken. Maar het kan ook zijn dat je een val hebt gemaakt bij het sporten. En ook al zijn de blauwe plekken weg, het voelt niet oké. Niet in je lijf, maar ook niet in je gevoel. Je vertrouwen heeft een deuk opgelopen.

Als cranio-sacraal therapeut kijk ik waar er spanning in je lijf zit en luister ik aandachtig samen met jou naar wat er beweegt, hoe het beweegt en wat het doet. Cranio sessies maken deel uit van een reis, waarin je op het spoor kunt komen van wat zich verstopt, verstoort en je aandacht wegtrekt. Mindfulness technieken helpen je zien hoe je aandacht werkt en wat je met aandacht kan doen. Tijdens het traject leer je om je aandacht te richten, aanwezig te blijven in je lijf en te ervaren wat er langskomt aan gedachten en gevoelens, pijn in je lijf. Het geeft je handvatten, waarmee je jezelf kunt helpen.

Aan het begin van een cranio-sacraal sessie zal ik samen met je onderzoeken wat je voelt in je lijf en waar je last van hebt. Dan mag je met je kleren aan op de behandeltafel komen liggen. Dan maak ik contact met je lichaam en luister ik met mijn handen. Tijdens de behandeling nodig ik je uit om je aandacht naar binnen te richten en te voelen. Ik zal je vragen waar je aandacht heen gaat, wat je voelt, wat de beweging van je gedachten is, wat het denken met je doet? Wat schuurt, wringt en onder je aandacht door duikt? Tijdens het traject leer je luisteren naar de signalen van je lichaam, waardoor je ermee samen kunt gaan werken. Ik zal je vertellen wat ik waarneem en je laten zien en voelen hoe je zenuwstelsel werkt, zodat je niet overvallen hoeft te worden door paniek. Je leert je lichaam en de taal van je zenuwstelsel kennen met de bedoeling dat jij schipper bent op je schip ook al zijn de golven hoog. Je leert stil zijn, voelen, luisteren zonder dat je bang wordt om erdoor overgenomen te worden. Je blijft de kapitein ook al is de zee onrustig en chaotisch in je.

De uitkomst van het traject weerspiegelt onze samenwerking tijdens de reis.

Aanbod voor jong volwassenen en volwassenen

Cranio ondersteunt bij het herstellen van de balans bij allerlei soorten klachten. Het kan om concrete klachten gaan, maar ook om klachten die je niet goed thuis kan brengen, zoals wanneer je niet lekker in je vel zit en je gedachten ernaar gaan staan. De zachte, afgestemde aanraking maakt voelbaar waar spanning en pijn zit. Tijdens de craniosacraal behandeling gaat het lichaam aan het werk om de spanningen op te ruimen. Dit noemen we het zelfherstellende vermogen. Tijdens de behandeling krijgen ook emotionele processen de ruimte.

Klachten waarbij Craniosacraal therapie van waarde kan zijn:

 • mond- en kaakklachten
 • nek- en schouderklachten
 • rug- en bekkenklachten
 • huid- en allergieklachten, ademhalingsklachten
 • hoofdpijn, migraine, oorsuizen/tinnitus
 • spanningsklachten, overspannenheid, burn-out, stress
 • lichamelijk onverklaarbare klachten
 • Klachten na een bevalling, een val of een operatie
 • Slapeloosheid, chronische vermoeidheid, lusteloosheid
 • Spijsverteringsklachten, darmkrampen
 • klachten na een virus, zoals corona
 • gevoeligheidsklachten, hsp, perfectionisme
 • herstellen van gebeurtenissen die grote impact hebben gehad
 • aandacht gerelateerde klachten
 • verlies en rouw, trauma
 • emotionele disbalans, somberheid
Lees hieronder wat Cranio kan betekenen voor kaak- en nekklachten, maar ook voor stress klachten en burn-out. Naast de klassieke Craniosacraal behandeling is een traject Cranio coaching ook een optie, waarin zowel de mind als het lichaam betrokken worden.

Zit je niet lekker in je vel? Heb je pijn in je lijf, ijsberen gedachten door je hoofd, loopt je energie weg en kun je niet goed voelen wat je nodig hebt?
Soms is er alleen ontspanning nodig, maar soms is er meer aan de hand. Onder je klachten kan een diepere pijn liggen, die zich aan je bewustzijn onttrokken heeft, maar wel doorwerkt in je leven.
Je systeem moet hard werken om de pijnlijke gevoelens uit het bewustzijn te houden. Dit vraagt veel energie en kan zich vertalen naar somberheid, lusteloosheid, gepieker, pijn in je lijf waar je huisarts de oorzaak niet van kan aanwijzen.

De combinatie craniosacraal therapie en mindfulness oefeningen kan helpen om in contact te komen met wat zich aan je zicht onttrekt. Dit kan de eerste stap zijn naar herstel waardoor je energie weer vrij kan gaan stromen.

Herken je de druk van het moeten, je best doen en doorgaan? Vraag je al te lang teveel van jezelf?
De druk kan zó hoog oplopen dat het de belastbaarheid van je lichaam en geest te boven gaat. Je blijft in de overlevingsstand staan, waardoor je langzaam uitgeput raakt en je emotionele en lichamelijke klachten ontwikkelt. Klachten zoals moeheid, lusteloosheid, duizelingen, oorsuizen, midden in de nacht wakker worden en niet meer kunnen slapen, onrust, verkrampingen en ontstekingsreacties. Ook onbestemde klachten vallen hieronder.

Ik kan je begeleiden met een combinatie van craniosacraal therapie, mindfulness oefeningen en informatie over het stressreguleringssysteem. Je leert begrijpen hoe je stress respons werkt, en gaat signalen herkennen. Hierdoor weet je aan het einde van het traject beter hoe je voor jezelf kan zorgen en herken je wanneer het tijd is om rust te nemen.

Kaak en nekklachten kunnen te maken hebben met het dragen van een beugel, werk waarbij je zwaar tilt, je te lang en gespannen achter de computer zit, in een verkeerde houding staat, stressvol werk doet waardoor je je adem inhoudt en je kaken op elkaar klemt. Als bijkomende klachten kun je ook last krijgen van hoofdpijn, spanning en blokkades in de nek, onderrug en bekken.
Je kan ook door stress en emotionele spanningen zoals angst, boosheid kaak- en nekklachten ontwikkelen, die effect hebben op de manier waarop je in je vel steekt.

Cranio brengt meer ruimte en ontspanning in en om de mond, meer bewegingsvrijheid in het kaakgewricht. Meer ontspanning in het hele systeem, waardoor het zenuwstelsel tot rust kan komen. Maar niet alleen dat. De mond gaat ook over ‘de avenue of expression’, jezelf tot uitdrukking brengen, je mening kenbaar maken, je grenzen voelen. Met het werken aan je mond en kaak is het bijkomende effect dat je beter voor jezelf op kunt komen en jezelf in kunt brengen.