Over mij

Barbara de Waal, dat is mijn naam.

Ik ben geboren in Rotterdam en groeide deels op in Cartagena, Colombia, waar ik drietalig opgevoed werd. Deze periode heeft me gevormd. Op 12-jarige leeftijd kwam ik terug naar Nederland, waar ik na mijn middelbare schoolperiode mijn professionele curriculum verder vormgegeven heb door het volgen van twee aansluitende dansopleidingen op HBO niveau. In het dansen leerde ik mijn instrument, mijn lijf, kennen en afstemmen. Met mijn lichaam in beweging vond ik de vrijheid om mezelf tot uitdrukking te brengen. Het was mijn ‘avenue of expression’. Ik sprak met mijn lijf waardoor ik gezond en levenslustig bleef. 

Met de geboorte van mijn kinderen opende zich voor mij een nieuwe wereld. Ik was getuige van iedere beweging, iedere ontdekking van de kinderen in de ontmoeting met de wereld waarin ze opgroeiden. Mijn ogen openden zich, ik leerde mezelf opnieuw kennen en opende me voor alles wat de kinderen in mij opriepen en lieten zien.

Zo ontmoette ik ook mijn eigen reactiviteit en mijn gewonde kleintje. Nu ik de opleiding tot trainer Mindful Parenting heb gevolgd, krijgt mijn reis als ouder en gastouder dieper zicht en taal. Ik vind het heerlijk om ouders en kinderen te mogen begeleiden op deze reis met dit prachtig ontwikkelde programma.

Door het besef dat aanraking en de aandacht waarmee aangeraakt wordt van wezenlijke betekenis is, ben ik me gaan scholen in craniosacraal therapie. Tijdens de opleiding heb ik zelf de reis langs mijn eigen levensverhaal gemaakt, waar ik mijn cliënten nu in mag begeleiden.
Het is een belangrijk onderdeel van mijn studie geweest. Een proces, waarin er van alles geordend, opgeruimd en benoemd is. De opleiding heeft me de vakkennis gegeven waardoor ik weet wat ik doe en het heeft me gevormd tot de mens en therapeut die ik nu ben.

Waar het mij om gaat kan ik het beste vertellen aan de hand van een verhaal dat grootmoeders hun kleinkinderen vertellen in Hawaï:

Alle kinderen die geboren worden krijgen een kom vol perfect licht. Ze vragen de kinderen om goed voor dat licht te zorgen. Hierdoor wordt het krachtiger en krijgt ieder kind zijn eigen vermogens tot zijn beschikking en weet hij wie hij is. Dan kunnen we het leven kennen in zijn essentie.

Onherroepelijk loop je als kind pijn op en is het voorstelbaar dat je je afwendt om de pijn te vermijden. Op dat moment kijk je weg een vergeet je langzaam het verhaal. Er komt een steen in je kom, waar het licht niet meer doorheen kan spelen en uitdooft. Dat betekent niet dat de pijn weg is. De pijn is goed ingepakt. Letterlijk wordt pijn ingepakt in het lichaam. Zo’n steen blijft vragen om aandacht en zonder het te beseffen kost het ons veel energie om dat zo te houden. Ons lichaam vergeet niets.

De grootmoeders leggen dan uit dat dit bij ons allemaal gebeurt, groot en klein. Ze vertellen ook dat er een medicijn is. Het medicijn is om contact te maken met de steen, de pijn in het bewustzijn te laten komen en woorden te geven. Hierdoor kan de massa oplossen en kan het licht er weer doorheen schijnen. Dit vraagt stil zitten en alles toelaten precies zoals het is, ervaren zonder het toe te dekken of weg te schuiven.

Ik heb deze weg zelf bewandeld en ervaren wat de kracht van bewustzijn kan zijn. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat je in dit proces iemand nodig hebt die je helpt om in je eigen spiegel te kijken en woorden te geven aan wat je ziet. Wij zijn voortdurend bezig onze eigen biografie te schrijven en herschrijven.

Als craniosacraal therapeut en trainer mindful parenting kan ik je begeleiden wanneer je de reis naar je eigen medicijn wil ondernemen. Ik kijk uit naar je komst en je vraag. Ik reis graag met je mee.